Lezingen

Lezing
Van geboren worden ga je dood

In de lezing bij haar tweede boek Van geboren worden ga je dood focust Ans Vroom op thema’s als de complexiteit van moderne relaties, over trauma en therapie, maar bovenal over de verborgen veerkracht die ons allemaal wel eens verrast.

Ze legt daarbij de link naar het werk van de Amerikaans-Libanese denker Nassim Nicholas Taleb, met wie ze een fascinatie deelt voor kwetsbaarheid, en naar andere voorbeelden uit de wereldliteratuur zoals o.a. Ocean Vuong, Joan Didion en Sylvia Plath.

 De lezing duurt ongeveer een uur, met daarna de mogelijkheid tot een vraaggesprek met het publiek.

Er zijn geen technische vereisten.

Voor deze lezing kan een subsidie aangevraagd worden via www.auteurslezingen.be


Lezing
Moederziel

Het verhaal van Moederziel begint in de winter van 1969 en eindigt in de lente van 2019. Het omspant een periode van exact vijftig jaar, waarin de wereld voor vrouwen drastisch veranderd is.

In haar lezing focust Ans Vroom op familierelaties, en de diepgaande invloed daarvan op ieders leven. De belangrijkste thematiek is de positie van de vrouw in de maatschappij, en hoe die doorheen de afgelopen decennia evolueerde. De schrijfster plaatst daarvoor de situatie van haar grootmoeder, die als vrouw aan de haard voor een kroostrijk gezin moest zorgen, naast die van zichzelf: een moderne vrouw die worstelt met een overdaad aan keuzemogelijkheden en een teveel aan vrijheid.

Met de vrouwen in haar boek als inspiratie bespreekt de schrijfster maatschappelijke thema’s als feminisme, religie, rouw en verlies, de positie van de vrouw in relaties, het gezinsleven en op de werkvloer, en de consequenties van de verschuiving hiervan. Ook het moeder-dochter thema komt uitgebreid aan bod. Er wordt aandacht besteed aan de erfenis van zowel positieve als negatieve aspecten van het vrouw zijn (zoals schuldgevoel, perfectionisme, prestatiedruk, zorg voor het gezin etc.). Of zoals het verwoord staat op de achterflap van het boek: ‘Ieder kind draagt de tragiek van vorige generaties met zich mee en patronen worden tegen wil en dank overgenomen, hoe hard we met z’n allen ook proberen eraan te ontsnappen.’  

De lezing duurt ongeveer een uur, met daarna de mogelijkheid tot een vraaggesprek met het publiek.

Er zijn geen technische vereisten.

Voor deze lezing kan een subsidie aangevraagd worden via www.auteurslezingen.be


Lezing
ASS

Op 2 januari 2013 werd Ans mama van Alix. Al snel voelde ze dat haar dochtertje anders was dan andere kinderen, en net voor haar derde verjaardag kreeg Alix de diagnose ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Wat volgde was een jarenlange zoektocht naar de juiste aanpak om Alix op een optimale manier te laten ontwikkelen. Dat zoeken ging met vallen en opstaan, met de hulp van vrienden, familie, schoolpersoneel, autismecoaches, therapeuten en kinderpsychiaters.

In de zomer van 2017 schreef Ans een reeks zomercolumns over haar leven als alleenstaande mama van een dochtertje met ASS voor het weekblad Libelle, en ook in haar debuutroman Moederziel verwerkte ze haar eigen ervaringen. Ook in haar werk als journaliste publiceerde ze al verschillende keren over deze thematiek.  

In haar zeer persoonlijke lezing gaat Ans dieper in op de uitdagingen die ze ondervond in de afgelopen jaren als mama van een heel bijzonder meisje, en vertelt ze o.a. waarom ze er onlangs voor koos om de stad in te ruilen voor een prikkelvrije omgeving op het platteland. Deze lezing pretendeert geen kant-en-klare oplossingen of professioneel advies aan te bieden, maar is het pure en oprechte relaas van de belevenissen van moeder en dochter in een wereld die hen niet altijd even goed begrijpt. Door haar eigen verhaal openhartig te delen hoopt Ans een hart onder de riem te steken van lotgenoten en begrip op te wekken bij iedereen die in aanraking komt met de problematiek van autisme.

De lezing duurt ongeveer een uur, met daarna de mogelijkheid tot een vraaggesprek met het publiek. 

Er zijn geen technische vereisten.

<<